Er zijn heel veel soorten gordijnstoffen. Welke je kiest hangt af van de functie van je stof. Wil je deze als verduistering of geluidsdemping of gewoon voor de sfeer en aankleding.
Verduisteren
Veel stoffen zijn verduisterend wat betekent dat de stof geen licht doorlaat. De achterkant is dan meestal in een gladde effenkleur die past bij de goede kant van de stof. Deze stoffen zijn geschikt om je slaapkamer te verduisteren zodat je goed kunt slapen. Wil je een stof dat meer dan verduistert en echt geen licht doorlaat dan is er de black out. Deze stoffen hebben een witte verduisterende stof aan de achterkant. Nadeel van deze stoffen is dat ze nogal stug zijn.
In Between
Dit zijn stoffen die dunner dan gewone gordijnstoffen zijn en wat dikker geweven dan vitrage. In Betweens zijn vaak soepele stoffen die mooi hangen hoe je ze ook plooit. Ook In Between stoffen zijn er in veel varianten.
Overgordijnstoffen
Dit zijn dikkere stoffen die je gebruikt als overgordijn. Vaak in combinatie met In Between of harde raambekleding. Deze stoffen zijn er in heel veel dessins en kleuren.
Kamerhoog of kamerbreed
Gordijnstoffen zijn of kamerhoog of kamerbreed. Een kamerhoog stof koop je in de lengte. Deze stoffen zijn vaak 2.80m tot 3.10m lang / hoog. Hieruit kun je bijna altijd de benodigde lengte halen.
Kamerbreed stoffen zijn stoffen die 1.40 m of 1.50 m breed zijn. De lengte is zelf te bepalen. Hoeveel stof je nodig hebt hangt af van de opgemeten maten en of er een rapport (patroon) in de stof zit.
Stoffen die kamerbreed worden geconfectioneerd met een onderzoom maar er kan ook een verzwaringskoord aangezet worden. Kamerbrede stoffen hebben altijd een naad over de lengte omdat de breedte bereikt wordt door banen aan elkaar te naaien.
Kamerhoog stoffen hebben geen naden. Meestal zit er een verzwaringskoord aan maar in sommige gevallen niet, dan wordt er een onderzoom ingenaaid. Het voordeel van een onderzoom is dat je de gordijnen langer kunt maken als ze krimpen door bv het wassen.
Materialen
Gordijnstoffen kunnen worden gemaakt van diverse soorten materialen. Katoen, polyester, viscose, zijde maar tegenwoordig zien we steeds vaker dat gordijnstoffen gemaakt worden van recyclebare materialen. Een voorbeeld hiervan is gordijnstoffen gemaakt van petflessen.
Confectioneren
Dit kan op veel manieren. De meest voorkomende confectie methoden zijn met enkele of vlinderplooi of met een wave confectie. Elke plooi heeft zijn voor- en nadelen. Wat je kiest is afhankelijk van meerdere factoren zoals ruimte, uitstraling, stof en budget.
Als je gordijnen koopt bij de woninginrichting dan worden deze gordijnen geconfectioneerd in een gordijnenatelier. Deze hebben vaak een groot machinepark waar de gordijnen vakkundig gemaakt worden.